Staar

 

Opbouw van het oog

Het oog is een bal van ongeveer 2.4 cm groot, die gevuld is met een heldere gelei (het glasvocht).

De buitenzijde bestaat uit het doorzichtige hoornvlies (de cornea) en het oogwit (de harde oogrok).

Het licht wat het oog binnen komt gaat via het hoornvlies, de pupilopening, de ooglens en het glasvocht en komt terecht op het netvlies, waar de lichtprikkels omgezet worden in elektrische prikkels. Deze prikkels gaan via de oogzenuw naar de hersenen, waar ze in een beeld worden omgezet. Pas dan worden we ons bewust van de dingen die we zien. De ooglens bevindt zich achter het regenboogvlies (de iris) en is zichtbaar in de pupilopening. Het hoornvlies en de ooglens vormen het lichtbrekend systeem van het oog. Hierdoor wordt het invallend licht (en beelden) samengebracht op het netvlies. Vervolgens zal het netvlies deze beelden doorgeven aan de hersenen via de oogzenuw (de papil). De ooglens kan van vorm veranderen waardoor deze ervoor zorgt dat de beelden op het netvlies scherp gesteld worden, zodat u afwisselend kunt kijken op diverse afstanden. Dit noemen we focussen / accommoderen. Tot de leeftijd van 45 jaar is dit scherpstellen (het boller en minder boller worden van de ooglens) geen probleem, maar daarna wordt de ooglens wat stugger en heeft men een leesbril nodig.

 

Wat is staar 

Onder normale omstandigheden is de ooglens helder. Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens. Door een troebele ooglens worden de lichtstralen in hun beloop gestoord, waardoor er een wazig beeld op het netvlies ontstaat. De meest voorkomende vorm van staar is leeftijdsafhankelijk

(ouderdomsstaar).

 

Klachten van staar

 • Wazig zien
 • Kleurverandering
 • Dubbelbeeld / schaduwbeeld met 1 oog
 • Last van verblinding / schittering
 • Steeds wisselende brilsterkte
 • Slechter zien in het donker

 

Soorten staar

De ooglens is opgebouwd uit meerdere lagen,

 1. Een lenskapsel, het zakje waarin de lens zit
 2. De schors, de buitenste schil
 3. De kern

Elke bovenstaande laag kan op zichzelf òf in combinatie met meerdere lagen vertroebelen

 

Oorzaken van staar 

 1. veroudering van de ooglens
 2. aangeboren afwijkingen
 3. bepaalde oogontstekingen, oogverwondingen, medicijn gebruik en een restgroep .

 

Wanneer behandelen

Wie staar heeft maar nog geen klachten heeft met dagelijkse werkzaamheden hoeft zich niet te laten behandelen. Staar wordt echter nooit minder en zal vroeg of laat klachten gaan geven als wazig zien of u kunt bijvoorbeeld last krijgen van verstrooid licht tijdens het autorijden. De enige remedie tegen staar is een staaroperatie te ondergaan. Uw optometrist kunt u advies geven over de aanwezigheid van staar en of een operatie voor u al zinvol is.