Diabetes mellitus of suikerziekte

 

Wat is Diabetes Mellitus (DM)

Diabetes mellitus of suikerziekte is een aangeboren of verworven stofwisselingsziekte, waarbij de alvleesklier een centrale rol speelt. In de alvleesklier bevinden zich de zogenaamde ‘eilandjes van Langerhans’. Deze zijn nodig voor de insulineproductie. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat er glucose in je cellen kan worden opgenomen. Het kan ook zijn dat de insuline niet goed meer werkt en, omdat je lichaam er ongevoelig voor is geworden. De glucose kan daardoor niet in je lichaamscellen komen en blijft dus achter in het bloed. Dit veroorzaakt een te hoge bloedsuikerspiegel. De nieren zorgen er uiteindelijk voor dat de overtollige glucose wordt afgevoerd door extra urine aan te maken. Daarom zijn de eerste symptomen vaak dorst en het veel moeten plassen.

 

DM of suikerziekte zijn onder te verdelen in 2 typen

Type I

Het lichaam vernietigt om onduidelijke reden ‘de eilandjes van Langerhans’ (groepjes cellen die insuline aanmaken) in de alvleesklier. Er wordt helemaal geen insuline meer geproduceerd. Dit gebeurt vaak op jonge leeftijd. Je wordt in korte tijd erg ziek en je moet de rest van je leven zelf insuline inspuiten. Bij diabetes type I ontstaan de klachten meestal binnen enkele weken tot maanden. De eerste verschijnselen zijn: Veel plassen (ook ’s nachts), extreme dorst, droge, vermagering, vermoeidheid, wazig zien, huiduitslag, slecht genezende wondjes en schrammen, jeuk of prikkelingen.

Type II

Meest voorkomende type, met name op hogere leeftijd, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij jongere mensen. De alvleesklier werkt nog wel, maar niet goed genoeg. Of hij werkt goed, maar de lichaamscellen reageren slecht op insuline. Vooral bij overgewicht zijn de cellen minder gevoelig voor insuline. De oorzaken van dit type diabetes zijn erfelijke aanleg, overgewicht en een ongezonde levensstijl met ongezonde voeding. De aandoening wordt vaak bij toeval ontdekt. Dit is gevaarlijk omdat DM op de lange duur tot ernstige complicaties kan leiden. De klachten bij diabetes type II zijn sluipender dan bij type I: je kunt diabetes krijgen zonder dat je het in de gaten hebt. Soms heb je klachten van een droge mond, wazig zien, dorst en veel moeten plassen.

 

Oogproblemen bij DM

1. Wisselende gezichtsscherpte

2. Netvliesafwijkingen

Het netvlies is het binnenste laagje van het oog dat lichtprikkels (en beelden) registreert. De bloedvaten in het netvlies zorgen ervoor dat het netvlies van zuurstof en voedingsmiddelen wordt voorzien. Ten gevolgen van suikerziekte kunnen er beschadigingen komen aan de bloedvaten zonder dat u hiervan klachten ondervindt. Deze afwijkingen noemt men Diabetische Retino- Pathie (DRP). De netvliesafwijkingen kunnen gegradeerd worden in diverse stadia van gering tot ernstig. Vroegtijdig screenen is dus uitermate belangrijk door uw optometrist. Wanneer deze afwijkingen niet tijdig opgespoord worden kan blindheid het gevolg zijn.

 

 Screening bij diabetes mellitus

Uw praktijkondersteuner zal u opgeven voor een oogonderzoek bij uw optometrist. Hij / zij zal een oogonderzoek verrichten waarbij er gekeken zal worden naar de gezichtsscherpte, de oogdruk en de gezondheid van de ogen. Het onderzoek wordt afgesloten met enkele netvliesfoto’s (fundusfoto’s) per oog. De resultaten zullen direct met u besproken worden en indien nodig zal er een advies aan u gegeven worden.